Iedereen in Nederland heeft recht op zorg en moet hiervoor verzekerd zijn. Daarom moet een basis zorgverzekering verplicht worden afgesloten in ons land. Wat er in zo’n basisverzekering wordt vergoed, is vastgesteld door de overheid, maar omvat in elk geval huisartsen-, apotheek- of ziekenhuisbezoek.
Zorgplicht
Iedereen in Nederland heeft recht op een basisverzekering en betaalt daarvoor dezelfde poliskosten. Zorgverzekeraars hebben zorgplicht en mogen niemand uitsluiten van basiszorg.
Aanvullende zorgverzekering
Naast een verplichte basisverzekering, is iedereen in Nederland vrij om aanvullende zorgpakketten af te sluiten, bijvoorbeeld voor tandzorg of fysiotherapie. Deze verzekering is niet verplicht en in principe mag de zorgverzekeraar iemand afwijzen wanneer die behoort tot een risicogroep, hoewel dit in de praktijk niet vaak voorkomt. In Nederland bestaan naast individuele of particuliere zorgverzekeringen ook collectieve zorgverzekeringen. Deze verzekeringen lopen vaak via het bedrijf waar iemand werkt. Hier heeft de werkgever afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar en wordt een standaard pakket aangeboden tegen een vaste prijs.
Speciale zorgbehoefte
In bepaalde gevallen kan het zijn dat de zorgverzekering niet de volledige zorgbehoefte dekt. Bijvoorbeeld wanneer thuiszorg nodig is, of iemand in een zorginstelling woont vanwege een aandoening, handicap of beperking. Thuiszorg wordt vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een langdurige of permanente zorgbehoefte, bijvoorbeeld in een instelling of thuis, is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor de vergoeding hiervan is een zorgindicatie nodig, die wordt bij de Wmo afgegeven door de gemeente. Bij Wlz-zorg zal het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) de zorgbehoefte vaststellen.
Eigen risico, eigen bijdrage en zorgtoeslag
Iedereen met een basisverzekering betaalt verplicht een eigen risico, een bedrag dat een deel van de zorgkosten dekt. Dit bedrag, van €385,- per jaar, moet eerst opgemaakt worden, voordat de basisverzekering iets gaat vergoeden. Wanneer iemand standaard medicijnen slikt, dan zullen de kosten hiervoor tot aan €385,- zelf betaald worden en daarboven pas worden vergoed door de basisverzekering.
Een eigen bijdrage is niet hetzelfde als eigen risico. De eigen bijdrage op basis van de Zorgverzekeringswet wordt door de overheid vastgesteld en geldt voor bijvoorbeeld kraamzorg of bepaalde hulpmiddelen. Een andere vorm, namelijk de eigen bijdrage bij zorgkosten die vergoed worden uit de Wmo of Wlz, wordt door het CAK bepaald, onder meer op basis van het inkomen.
Voor mensen met een laag inkomen is er zorgtoeslag. Via deze toeslag van de Belastingdienst wordt iemand deels gecompenseerd in de zorgkosten.
Zorgaanbieders
In Nederland zijn er veel zorgaanbieders, waaronder Zuidzorg. Deze zorgverlener biedt onder meer thuiszorg, hulp in het huishouden, kraamzorg, jeugdzorg en heeft ook winkels waar zorgproducten gekocht of gehuurd kunnen worden. Zuidzorg is vooral actief in het zuiden van ons land. Elke regio in Nederland heeft zijn eigen grote en kleinere zorgaanbieders.