Wat is Osteoporose? Osteoporose is de medische benaming voor botontkalking wat ook wel ‘broze botten’ wordt genoemd. Deze benoeming zegt eigenlijk al voldoende, wanneer je osteoporose hebt, heb je poreuze botten of botten met gaten. Osteoporose is een ziekte waarbij de structuur en dichtheid van het bot aangetast wordt. De botten verliezen stevigheid, waardoor ze ook veel sneller kunnen breken als bij mensen zonder osteoporose.
Botten
De botten van het menselijk lichaam bestaan uit kalk (calcium) fosofor, merg en andere stoffen. Samen vormen deze stoffen een hechte stuctuur, waar kleine openingen tussen zitten, dit wordt ook wel de botmasa genoemd. Wanneer de openingen in de structuur groter worden, dan worden de botten poreuzer en kwetsbaarder. Het woord osteoporose is hier ook van afgeleid, osteon betekend bot in het grieks en poros staat voor opening.
Wat zijn de gevolgen van osteoporose?
De gevolgen van osteoporose moet men niet lichtjes opvatten. Wanneer iemand lijdt aan botmassa verlies, dan kunnen de wervels minder sterk worden, waardoor ze uiteindelijk het gewicht van het lichaam niet meer kunnen dragen. Mensen met osteoporose zullen na verloop van tijd ‘inzakken’, waarbij zij uiteindelijk ook krommer en kleiner worden. Door het inzakken van de wervels kan behoorlijke rugpijn veroorzaakt worden, daarnaast kunnen botten ook veel sneller breken. Dit kan zelfs al gebeuren door een kleine val of een lichte stoot.
Een botbreuk op zich is al erg vervelend, maar door osteoporoze genezen de botten ook langzamer. Osteoporose is geen ziekte met direct overlijden als gevolg, maar mensen kunnen wel overlijden na de gevolgen van osteoporose. Zij overlijdt 25% van de mensen met osteoporose die een heup breken binnen een jaar.
Osteoporose voorkomen
Door de juiste voeding kan men osteoporose voorkomen. Het is erg belangrijk om op het juiste moment, maatregelen tegen osteoporose te nemen. Naast de juiste voeding is het ook erg belangrijk om voldoende te bewegen en de juiste medicatie te nemen.
Osteoporose is in een vroeg stadium moeilijk te herkennen. In het begin zal u weinig pijn hebben en vrijwel geen klachten hebben. Toch zijn er enkele dingen waar u op kunt letten:
-
Heeft u wel eens last van acute rugpijn?
-
Heeft u het idee dat u krimpt of krommer begint te lopen?
-
Bent u ouder dan 50 jaar en heeft u onlangs iets gebroken?
Het voorkomen van osteoporose is afhankelijke van de oorzaak van de ziekte. Wanneer osteoporose een aangeboren afwijking is, of door een bepaalde noodzakelijke medicatie veroorzaakt wordt, wordt het erg moeilijk om te vorokomen. Maar bij gezonde mensen met een gezonde leefstijl kan osteoporose voorkomen worden door tej letten op voldoende beweging en calcium- en vitamine D-rijke voeding.
Osteoporose en beweging
Veel mensen met osteoporose zijn bang om actief te blijven omdat zij denken dat ze door zwakkere botten sneller kans maken op botbreuken. Natuurlijk is het erg belangrijk voor osteoporose patienten om valpartijen te voorkomen, maar beweging in het algemeen is wel erg goed. Beweging heeft namelijk een positief effect op de botopbouw, waardoor sterkere botten gevormd kunnen worden.