Wanneer je een feestje geeft of een evenement gaat organiseren, is de catering vaak een bepalende factor. Wil je luxe catering met alles er op en er aan, waarbij de gasten de hele dag van eten worden voorzien of wil alleen hapjes verzorgen? Wanneer je op zoek gaat naar een cateraar om de catering te verzorgen op het evenement kom je vaak de term ‘fingerfoods’ tegen. Maar wat zijn fingerfoods nou eigenlijk? Fingerfoods is eigenlijk een verzamelnaam voor alle hapjes en gerechten die je geserveerd krijgt, welke je met je duim en wijsvinger kunt eten. Tapas, mezze, hors d’oeuvres of gewoon op z’n Nederlands; borrelhapjes vallen allen onder de gezamenlijken noemer; fingerfoods.
Hors d’oeuvres
Hors d’oeuvres is de Franse manier van fingerfoods. In Frankrijk serveert men vaak canapés. Dat is in principe een stukje getoast stokbrood met bijvoorbeeld kaas, ansjovis, foie gras en een garnering van bijvoorbeeld bieslook. Ook miniquiches of vol-au-vent zijn typische Franse fingerfoods.
Tapas en Pintxos
Het Spaanse woord Tapa staat eigenlijk voor ‘deksel’. Omdat je in Spanje nooit een drankje krijgt zonder daarbij ook een hapje te eten, waren tapas oorspronkelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat er geen insecten of stof in het glas terecht kwamen. Inmiddels zijn er Nederland in elke stad wel Spaanse tapas restaurants te vinden waar je heerlijke gerechten kunt nuttigen. Bij tapas geserveerd als fingerfoods kun je denken aan bijvoorbeeld prikkertjes met olijven, ansjovis en tomaat, puntjes spaanse tortilla of empanadas.
Naast tapas ziet men tegenwoordig ook steeds vaker de Baskische versie van tapas terugkomen; de Pintxos. Pintxos zijn plakjes geroosterd stokbrood belegd met vleeswaren, kaas of vis.
Spuntini en antipasta
In Italie worden verschillende vormen van fingerfoods zoals bijvoorbeeld de bekende crostini’s, kleine stukjes pizza of arancini. Bij Italiaanse fingerfoods wordt veel gebruik gemaakt van tomaat, knoflook, basilicum en verse groente.
Mezze
De hapjes die in het Midden-Oosten voor een maaltijd geserveerd worden staan bekend als ‘Mezze’. Denk hierbij aan dolmades (wijnbladeren gevuld met rijst), falafelballetjes (balletjes van kikkererwten) en börek (rolletjes van filodeeg met allerlei verschilende vullingen).
Borrelhapjes
Iedereen heeft zijn eigen invulling bij echte Nederlandse borrelhapjes, waarbij kaasblokjes en plakjes leverworst bijna altijd standaard zijn. Daarnaast kun je nog aan andere dingen denken zoals gevulde eieren, of gevulde tomaatjes. Wil je lekkere warme hapjes verzorgen, dan is een bittergarnituur ook op menig feestje een aangename versnapering.
Aziatische hapjes
Bij Aziatische hapjes kun je denken aan dim sum, mini loempia’s en sushi. Zeker sushi is de afgelopen jaren erg in populariteit gestegen.