Wanneer starters de woningmarkt betreden, gaat daar vaak de grote overweging aan vooraf of het beter is om te huren of te kopen. Je vraagt jezelf af; waarom kopen en niet huren? Om alles goed op een rijtje te krijgen zijn er veel starters die advies inwinnen bij een financieel adviseur zoals Doomen & Quist. Bij een financieel adviseur krijg je onafhankelijk advies omtrent de exacte kosten van een woning, zodat je weet of het kopen van een woning wel echt de juiste keuze voor u is, of dat je misschien beter toch nog een huis kunt huren. Wanneer we het kopen van een huis tegenover huren zetten, heeft kopen zeker verschillende voordelen.
Jouw eigendom
Als je een huis koopt, dan is het huis van doen, en kun je er dus mee doen wat je wilt. Je kunt het huis verbouwen, veranderingen toepassen op jouw eigen manier. Natuurlijk moet je je wel aan bepaalde wetten houden, maar buiten dat mag jij zelf beslissen wat je met het huis doet. Bij een huurwoning daarentegen ben je erg beperkt en kun je vaak niet verbouwen. Wil je verbouwen, dan heb je daar een toestemming voor nodig, tevens vinden veel mensen het zonde om te investeren in het verbouwen van een huurwoning omdat na opzegging van het huurcontract de verbouwing de huurder niet veel meer opbrengt. Bij een koopwoning daarentegen is elke verbouwing/ verbetering een investering, waardoor je woning in waarde kan toenemen.
Huis kopen voordeliger
Als je in een huurhuis woont, krijg je maandelijks met vaste kosten te maken. Hierbij krijg je een vast bedrag, wat je waarschijnlijk naarmate je in de woning woont steeds hoger zal worden. De huurprijs zal zeker nooit dalen. Het maandelijkse bedrag dat je moet betalen wordt normaal gesproken als gevolg van inflatiecorrectie elk jaar verhoogd. Natuurlijk betaal je bij een koophuis ook maandelijks een bepaald bedrag, maar dat bedrag zorgt er uiteindelijk wel voor dat jij zelf een eigen huis hebt. Wanneer je lang genoeg betaald, kun je het huis uiteindelijk zelfs schudenvrij op naam overnemen. Natuurlijk zitten momenteel veel mensen door de crisis met een restschuld, maar over het algemeen gaat men er toch altijd van uit dat een huis in de loop der jaren meer waard wordt, waardoor het huis na verkopen meer op zal leveren dan dat jij er oorspronkelijk voor hebt betaald. Wanneer je een hypothecaire lening afsluit kun je dit zien als een soort spaarpotje waar je maandelijks een bepaald bedrag in stopt.