Superfoods hebben de laatste tijd erg veel aan populariteit gewonnen, naar sommige producten is zelfs zo veel vraag, dat de prijzen drastisch omhoog geschoten zijn. Maar wat zijn superfoods eigenlijk? Superfoods zijn voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij het bereiken van een hoger gezondheidsniveau. Superfoods hebben in vergelijking met andere natuurlijke voedingsmiddelen wel vier tot vijftien en soms zelfs wel honderd keer meer voedingswaarde. Door deze voedingsmiddelen te eten, kan men met het eten van dezelfde hoeveelheid veel meer nutrienten binnen krijgen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. De grote hoeveelheid mineralen van superfoods kan naast een voedende functie zelfs ook een helende werking hebben. Door superfoods wordt het lichaam op celniveau gevoed. Superfoods bestaan uit verschillende soorten bessen, zaden, algen of granen. Wanneer je graag een gezondere levensstijl wilt nastreven en graag superfood gerechten wilt bereiden kun je daarvoor verschillende superfood kookboeken vinden. Daarnaast vind je ook veel informatie over superfood gerechten op internet.
De superfood hype
Dat men superfood eet in Nederland is echt iets van de laatste tijd. Dat komt omdat men hier pas net de gezonde en heizame werking van superfood heeft ontdekt. In de landen waar superfoods oorspronkelijk vandaan komen maakt men al duizenden jaren gebruik van deze natuurlijke voedingsmiddelen. Superfoods zijn naar verwachting ook geen tijdelijke trend, maar kan worden gezien als een blijvende gezonde ontwikkeling die steeds meer mensen zal stimuleren om gezond te eten.
Waarom zou ik superfoods eten?
Het gemakvoedsel en de kant-en-klaar maaltijden van de afgelopen decennia hebben ervoor gezorgd dat we in plaats van ons lichaam te voeden, vele tekorten in ons lijf hebben gekregen. Zo bestaat veel voeding uit de supermarkt uit kunstmatige suikers, transvetten, kleur- en smaakstoffen en lege calorieën. Wanneer je lichaam al deze stoffen moet verwerken, kost dat veel meer moeite voor het lichaam dan met normale gezonde voedingsstoffen, waardoor het dus ook moeilijker is om gezond te blijven. Er zijn onderzoeken gedaan naar de voedingswaarde van gewone groenten die in de supermarkt te koop zijn, waaruit is gebleken dat in de periode tussen 1945 en 1995 de voedingswaarde met maar liefst 74% is gedaald. Dit heeft onder andere te maken met het gebruik van bestrijdingsmiddelen, jarenlange lucht- en bodemverontreiniging en de versnelde oogst processen. Om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen als een halve eeuw geleden moet men dus veel meer groenten eten. Deze achterstanden kunnen door middel van superfoods in een korte tijd ingehaald worden. Door superfoods te gebruiken kun je een nieuwe gezonde balans in je lichaam creeeren.
Wat zijn superfoods? Voorbeelden
Maar wat zijn superfoods nou precies? Er zijn ontzettend veel verschillende voedingsmiddelen die onder de term ‘superfoods’ vallen. Hierbij kun je denken aan gojibessen, chiazaad, tarwegras, rauwe chocolade, acaibessen, acerolasap, tarwegrassap, quinoa, rauwe honing en kokospoeder. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele verschillende superfoods.