Per ongeluk snijden in je hand tijdens het koken of je ernstig verbranden aan een pan: zulke huis-, tuin- en keukenongelukjes gebeuren in elk huishouden en eindigen soms nog weleens bij de huisartsenpost. Dat is mooi, want de spoedeisende hulp in het ziekenhuis is drukbezet. Maar tegelijkertijd krijgen dokter bij de huisartsenpost het veel drukker.
De huisartsenpraktijk
Er zijn op dit moment ruim vijfduizend huisartsenpraktijken geopend die gerund worden door ruim elfduizend huisartsen. Van deze huisartsen zijn er net iets meer vrouwelijk. De teller staat namelijk op ongeveer 51 procent, terwijl dit in 2006 34 procent was. Van deze huisartsen zijn een kleine achtduizend aangesloten bij een huisartsenpost. De huisartsenpost is er voor zieken en gewonden die graag een dokter willen zien buiten kantoortijden. Zo kan er toch zorg verleend worden, ook al is het avond of weekend.
Huisartsenpost
Het verlenen van zorg buiten de reguliere uren is een vorm van acute zzorg. Alleen diegenen die echt in nood verkeren, kunnen een bezoek brengen aan een dokter bij de (in de volksmond genoemde) HAP. Volgens zorgverzekering VGZ kan zo’n negentig procent van de noodgevallen kan de huisarts je helpen. Mocht de huisarts je niet verder kunnen helpen omdat jouw ziektebeeld boven zijn of haar pet gaat, dan kan de arts je alsnog doorverwijzen naar een specialist.
De spoedeisende hulp
Het is belangrijk om de vraag naar zorg goed te balanceren. Uit een onderzoek van RIVM en IQ Health Care blijkt dat patiënten minder snel naar de spoedeisende hulp gaan als zij een vaste huisarts hebben die ze goed kennen en buiten kantoortijden langs kan komen. Een mooi voorbeeld waarom de zorg persoonlijker moet worden. Naast het opbouwen van een vertrouwensband kost het minder geld, aangezien de SEH duurder is. Nederlanders gaan überhaupt minder snel naar de SEH dan patiënten in andere landen. De huisartsenzorg is toegankelijker en daarnaast gaan Nederlanders vaak eerst naar de huisartsenpost, waarna ze door de zorgverleners worden doorgestuurd naar de SEH mocht dit nodig zijn.
De druk op de huisarts verlichten
Het is mooi en goedkoper dat patiënten eerst naar de huisartsenpost gaan, maar het verhoogt tegelijkertijd wel de werkdruk bij de huisarts. Het kan daardoor lastig zijn om een goede kwaliteit zorg te bieden. Om ervoor te zorgen dat de werkdruk verlicht, moeten allerlei partijen aan de tafel gaan. Denk hierbij aan zorgverzekeraars, de SEH, de huisartsen zelf en dagpraktijken. Zo wordt er onder andere nagedacht over een andere takenverdeling, het aantal diensten per arts verkleinen en het verkrijgen van meer financiële ruimte waar nodig.