Italië is een heel populair vakantieland in Europa. Jaarlijks gaan er miljoenen mensen naar Italië op vakantie, dat is helemaal niet zo gek. Italië heeft een prachtig klimaat, heerlijke wijnen en het bestaat uit prachtige natuurgebieden, kuststreken, meren en prachtige oude steden en dorpen. Genoeg redenen om daar in de lente of zomer een paar weken op vakantie te gaan dus, er is echter nog een hele goede reden, de Italiaanse keuken. De Italiaanse keuken is een favoriet van velen, veel van deze gerechten worden dan ook over de gehele wereld gegeten. Sommige staan zelfs in de meest gegeten gerechten ter wereld, welke gerechten zijn dit nou?
De pasta’s
Italië staat bekend om zijn vele pasta’s. Pasta’s komen oorspronkelijk uit China en andere Aziatische landen, waar ze echter noedels genoemd worden. Het wordt gedacht dat Marco Polo deze noedels mee nam uit zijn reizen uit Azië, echter staat het vast dat de romeinen en de grieken al veel eerder pastasoorten kenden, zo schreef de Romeinse schrijver Apicius over een pastasoort met een vulling welke ‘lagana’ werd genoemd, deze pasta kan je vergelijken met de hedendaagse ravioli. De bekendste pastasoorten zijn spaghetti, macaroni, penne, fusilli, tagliatelle, tortellini, ravioli en gnocchi.
Lasagne
Lasagne is in principe ook een pasta, echter hebben we besloten deze toch apart te zetten. Lasagne wordt vaak ook beschouwd als een schotel, omdat deze in lagen wordt opgebouwd en daarna in een oven wordt bereid. Lasagne wordt oorspronkelijk opgebouwd uit lagen lasagnesaus, groenten, vlees, lasagne vellen en uiteindelijk een laag kaas. Er zijn talloze soorten ingrediënten die aan lasagne toegevoegd kunnen worden, er zijn ook meerdere soorten sauzen die ervoor kunnen worden gebruikt.
Foccacia
Focaccia is de populairste broodsoort in Italië en dat is niet voor niets, het is heerlijk. Focaccia heeft zijn naam te danken van de latijnse term panis Focacius, wat ‘brood gebakken op de haard’ betekent. Focaccia wordt gemaakt van tarwe, gist, water, zout waarna de smaak kan worden versterkt door het gebruik van kruiden, olijfolie, kaas, ham en verschillende groentes.
Pizza
Pizza kan in dit lijstje natuurlijk ook niet ontbreken, ruim 17 procent van alle restaurants op de wereld zijn pizzeria’s. tienduizenden mensen reizen jaarlijks naar Italië af om in de beste pizzeria’s een pizza te eten. Vers is natuurlijk het lekkerste, echter worden er ook honderden miljoenen diepvriespizza’s jaarlijks verkocht. Bij deze pizza’s worden de bodems in een pizzabodem fabriek met honderden tegelijkertijd klaargemaakt en getransporteerd naar de bekendere pizza merken. Pizza is ook nog populairste voedsel dat thuis besteld wordt.