Kampt uw bedrijf met bezettingsproblemen, dan kan u contact opnemen met een uitzendbureau bijvoorbeeld Vakmasters Terneuzen. Wanneer u een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van het soort werk dat verricht moet gaan worden geeft. Gaat het uitzendbureau op zoek naar geschikte uitzendkrachten. Als er één of meer uitzendkrachten worden gevonden, wordt gevraagd of zij interesse hebben in de kortstondige vacature. Indien één van de geschikte kandidaten akkoord gaat, verricht deze werkzaamheden bij het inlenende bedrijf. Het is aan te raden om alleen in zee te gaan met een gecertificeerd uitzendbureau.
Gecertificeerde uitzendbureaus
Uitzendbureaus moeten zich namelijk zoals alle ondernemingen in Nederland bij de Kamers van Koophandel (KvK) registreren. De KvK geven op hun beurt de informatie over geregistreerde uitzendbureaus wekelijks door aan de Stichting Normering Arbeid (SNA).
Deze stichting kan uitzendbureaus benaderen om het certificaat (NEN 4400-1) aan te vragen. De norm stelt eisen aan de naleving van essentiële wet- en regelgeving. Zo’n certificaat geeft aan dat het uitzendbureau zich onderwerpt aan een systeem van periodieke keuring.
Cao voor uitzendkrachten
In de uitzendbranche zijn momenteel twee belangrijke cao’s: de ABU-cao en de NBBU-cao voor Uitzendkrachten (NBBU: Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Daarnaast zijn er nog wat kleinere (bedrijfs) cao’s en de cao voor medewerkers van Payroll Ondernemingen.
Inlenersbeloning
Uitzendkrachten krijgen door het uitzendbureau loon betaald op basis van het aantal gewerkte uren. Sinds 30 maart 2015 geldt de zogenoemde inlenersbeloning. Dit houdt in dat de uitzendkrachten in principe beloond worden op basis van het functiewaarderings)gebouw dat (en/of de cao die) van toepassing is op de inlener. De volgende elementen maken deel uit van de inlenersbeloning:
- Het brutoloon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld;
- De van toepassing zijnde arbeidsduur per week, maand of jaar;
- Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren, waaronder feestdagen;
- Onkostenvergoedingen;
- Periodieke salarisverhogingen; conform hetgeen bij de inlener gebruikelijk is.
De inlenersbeloning werd in de praktijk vaak al toegepast, maar in de regel pas vanaf het moment dat een werknemer al 26 weken had gewerkt.