Zelfstandig blijven functioneren
Dit is zorg aan ouderen, van wie de meeste vroeg of laat met ingewikkelde gezondheidsproblemen te maken krijgen. Het gaat dan vaak om meerdere ziekten en stoornissen op lichamelijk, geestelijk en/of sociaal gebied waardoor zelfstandig functioneren en de kwaliteit van het leven negatief beïnvloed wordt.
Hoe ontstaat de behoefte aan ouderenzorg?
Oudere mensen zijn niet perse zieke mensen. Maar de hoge leeftijd maakt wel kwetsbaar. Kwetsbaarheid is eigenlijk een wankel evenwicht. Als er één ding fout gaat kunnen de gevolgen groot zijn op meerdere terreinen. De huisarts vindt het heel belangrijk om uw situatie goed en tijdig in kaart te brengen en met u te bespreken. Zo kunnen problemen vroeg herkend worden en kan de huisarts u helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.
Veel voorkomende klachten
Ouderdom komt vaak met gebreken. Dit kunnen kleine gebreken zijn, maar ook een opeenstapeling van kleine gebreken of tekorten kan vervelend zijn, dit maakt kwetsbaar. Het gaat bijvoorbeeld over vermindering van uw beweegmogelijkheden door handicaps of om ondervoeding. Of over geheugenverlies, psychische problemen, het wegvallen van dierbaren, eenzaamheid en klachten die bij veel ouderen voorkomen, zoals duizeligheid, slecht zien en horen waardoor de kans op ongelukjes in huis toeneemt. Dit kan tot kwetsbaarheid leiden.
Vormen van ouderenzorg
Welke zorg nodig is hangt af van de situatie.
- Zorg voor ouderen die thuis wonen heet extramurale zorg (extramuraal = buiten de muren van een zorginstelling).
- Ouderen in een verpleeghuis of ziekenhuis krijgen intramurale zorg.
Deze vormen van zorg zijn 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar en worden aangeboden door Zorgservice Brabant. Naast ouderenzorg zijn er ook nog andere vormen van 24-uurszorg die aangeboden kunnen worden.
Wie verzorgen ouderenzorg?
Zorgverleners
Er zijn veel zorgverleners die hulp bieden aan ouderen. In de eerste plaats de huisarts (en praktijkondersteuner). Voor hulp thuis kunnen ouderen terecht bij de wijkteams. Daarnaast zijn er zorgverleners voor specifieke problemen, zoals de fysiotherapeut, psycholoog of maatschappelijk werker. Bij meer ernstige aandoeningen of handicaps is er de zorgverlening in het ziekenhuis of verpleeghuis. Dit gebeurt onder leiding van een geriater of specialist ouderengeneeskunde (verpleeghuisarts).
Naasten (mantelzorg)
De steun van de naasten is onmisbaar. Veel zieke ouderen krijgen hulp van een familielid. Vaak is dit de partner, een dochter of zoon. Mensen die voor een naaste met een ziekte of beperking zorgen heten mantelzorgers.
Ketenzorg
Ouderen hebben meestal hulp van verschillende zorgverleners nodig. Dit vereist een goede multidisciplinaire samenwerking. Door afspraken met elkaar te maken krijgen ouderen de zorg die ze nodig hebben. Deze samenwerking heet ook wel ketenzorg.