Nu de temperaturen weer omhoog schieten hebben onze honden het snel erg warm. Hoe kan ik mijn hond nu het beste helpen? Moeten zijn haren korter of juist niet? Zal ik hem lekker laten zwemmen? Of misschien is een ijsje wel geschikt?
Hoe verliest een hond zijn warmte?
Een hond heeft geen zweetklieren die wij als mens wel hebben. Dit houdt in dat een hond geen warmte kan verliezen over zijn gehele lichaam. Toch bestaat er een kans op oververhitting.
Een hond kan zijn lichaamstemperatuur verlagen door middel van hijgen. Hierdoor blaast hij zoveel mogelijk warme lucht uit en vangt verse lucht op. Ook via de voetzooltjes kan een hond afkoelen. Dit is namelijk de enige plaats waar een hond zweetklieren heeft.
Kan een hond verbranden?
Wanneer de zon rechtstreeks op de huid van de hond komt kan ook een hond verbranden. Daarom geeft een hondenvacht bescherming zowel tegen UV-A als tegen UV-B straling.
De vacht van een hond
De vacht van een hond werkt als isolatie laag. Dit wil zeggen dat de vacht wanneer het buiten koud is de hond de kans geeft om zijn lichaamstemperatuur hoog genoeg te houden. Maar juist ook wanneer het buiten warm is om zijn lichaamstemperatuur laag genoeg te houden. Dit is als de eerste mogelijkheid om oververhitting te voorkomen.
Daarom is het erg belangrijk om de vacht van honden niet te kort te scheren of te knippen. Heeft u een hond met een dubbele vacht dus dekharen en onderwol. Dan kan het voor de hond wel prettig zijn om zijn vacht mooi luchtig te houden. Tijdens een trimbehandeling in de trimsalon kan door middel van de was- en blaasmethode op een huid en vacht vriendelijke manier alle losse onderwol verwijderd worden.
Een hond zal ook graag een koel plekje op zoeken. Daarom zie je een hond zich vaak verplaatsen op warme dagen. Is de ene plek waar de hond op dat moment ligt weer warm geworden dat zal hij weer op zoek gaan naar een nieuwe koelere ligplek.
Een lekker badje!
Een zwembadje kan ook zeker helpen tegen de warmte voor uw hond. Een klein laagje koel water geeft al afkoeling via de pootjes. Zorg wel dat het hondenbad niet in de zon staat. Een goede parasol kan al voor schaduw zorgen. Ook het zwemmen in de natuur geeft verkoeling. Kijk wel eerst of het water schoon is. Warm weer geeft ook snel blauwalg. Hier kan uw hond juist ziek van worden.
Hmm.. lekker, een ijsje!
Honden vinden ijsjes ook lekker. Dit is ook een manier van verkoeling. In de dierenspeciaalzaak kunt u producten kopen voor honden ijsjes. Wist u dat u ook zelf een ijsje kunt maken? Neem een plastic bekertje welke u vult met de brokken van uw hond. Vul de beker vervolgens aan met water. Steek er een lekker honden staafje in en plaats de beker in de diepvries. Is de beker bevroren dan kunt u de beker los maken en heeft u een heerlijk hondenijsje. Omdat je gebruik maakt van hondenbrokken zijn het ook geen extra calorieën! Je kunt ze gewoon van de hoeveelheid voeding afhalen.
Heeft uw hond het toch te warm gekregen en bent u bang dat hij of zij oververhit is geworden neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een dierenkliniek. Het team van Dierenkliniek ’t Leijdal staat graag voor uw klaar. Zij zullen er alles aan doen om de temperatuur van uw hond te doen zakken.
U als eigenaar kan uw hond ook direct gaan koelen. Houd een koude handdoek voor de bek / neus van uw hond. Niet er tegen aan maar ervoor! De koude doek zorgt voor koude ingeademde lucht. Een koele doek in de liezen van de hond doet ook de temperatuur dalen. Hier bevind zich een dun huidje en vele bloedvaten. Let wel op dat de doek niet uit de koelkast of diepvries komt. Dit zorgt er juist voor dat de hond te snel afkoelt. Een koele doek om de voetjes van de hond helpt ook. Zo kunt u uw hond al helpen afkoelen tijdens de reis naar uw dierenarts.
Leg nooit een koude doek over de rug van uw hond of zelfs over de gehele hond. De hond zal nu zijn warmte niet meer kwijt kunnen waardoor de hond alleen maar meer opwarmt.
Tot slot kunnen we het niet vaak genoeg zeggen:
- Ga niet fietsen met uw hond op warme dagen. Temperaturen van boven de 20 graden zorgen al voor oververhitting
- Maak geen echte wandelingen op warme dagen. Even naar buiten voor te poepen en te plassen is al voldoende. Doe dit vroeg in de ochtend en in de middag of avond na 17.00 uur
- Laat uw hond lopen op zand / gras. Stenen en asfalt kunnen hoge temperaturen krijgen waardoor voetzooltjes kunnen verbranden. Is het buiten 25 graden dan loopt de temperatuur van het asfalt al snel op naar 52 graden of warmer.
- Laat uw hond niet achter in de auto of caravan. Ook hier loopt de temperatuur al snel extreem hoog op. Bij een buiten temperatuur van 21 graden is het binnen 10 minuten al 30 graden in een auto of caravan. Een hond achterlaten in de auto of caravan kan het overlijden van uw hond tot gevolg hebben.