Wil je voor een feestje een cateraar laten komen die Indische gerechten bereidt, dan zul je je vast wel eens hebben afgevraagd wat nou het verschil is tussen de Indische keuken en de Indonesische keuken. Voor veel mensen is Indisch of Indonesische keuken hetzelfde, maar dat is echter niet zo.
De Indische keuken
De Indische keuken is ontstaan ten tijde van Nederlands-Indië en is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indonesische keuken met de Europese keuken. Deze keuken is ontstaan toen lokale Indonesische gerechten werden bereid met Europese smaak en andersom ook Europese gerechten met lokale ingrediënten werden bereidt. Deze gerechten werden bereid en gegeten door de Indische Nederlanders en Indo-Europeanen.
De gerechten op zichzelf zijn niet alleen Indisch, ook de manier waarop gerechten worden geserveerd zijn typisch aan de Indische keuken. Een Indische rijsttafel is typisch Indisch en dus niet Indonesisch. Nasi Goreng was in de Indonesische keuken een gerecht dat ‘s ochtends van de restjes werd bereid en gegeten, bij de Indische keuken werd Nasi Goreng echter als een hoofdgerecht beschouwd.
De Indonesische keuken
De Indische keuken heeft natuurlijk veel weg van de Indonesische keuken en kunnen ook niet helemaal los van elkaar gezien worden, maar toch zijn er wel duidelijk verschillen.
Allereerst moet je bij de Indonesische keuken uitgaan van een erg uitgebreide en diverse keuken. Indonesië bestaat namelijk uit 17000 eilanden, waarvan er zo’n 6000 bewoond zijn. Op vele eilanden zijn er speciale regionale gerechten, welke worden bereidt met specifieke kruiden. De gerechten op het eiland Sumatra bijvoorbeeld zijn veel pittiger dan Javaanse gerechten. Kenmerkelijk is bijvoorbeeld ook dat Oost Javaanse gerechten vaak zoeter van smaak zijn, waarbij ook meer van Goela Djawa (Javaanse bruine suiker) gebruik wordt gemaakt.
Kruiden en ingredienten
Bij zowel de Indische als Indonesiche keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruiden. De meest gebruikte kruiden zijn: laos, djintan, djahé, kentjoer, koenjit, ketoembar en sereh. Ook worden er verschillende bladeren zoals daun salam (Indisch laurierblad) en daun jeroek poeroet (citroenblad) gebruikt. Bijna alle gerechten worden bereid met knoflook, uien, sambal.
Daarnaast wordt er in veel gerechten santen(kokosmelk) toegevoegd en ook het gebruik van ketjap wordt in vele gerechten toegepast.
Indonesische catering
Wanneer een cateraar Indische of Indonesische catering aanbiedt zal dit waarschijnlijk veel op elkaar lijken, maar wanneer je bij een Chinees-indisch restaurant een Indische rijsttafel besteld, krijg je vaak aangepaste gerechten. Een echt Indonesisch specialiteitenrestaurant of Indonesiche cateraar biedt wel degelijk andere gerechten dan de standaard Indische catering.