Er is geen pasklaar antwoord op de vraag “hoeveel eiwitten per dag”. De eiwitbehoefte varieert afhankelijk van leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en andere factoren.
De aanbevolen dagelijkse inname (ADH) voor eiwit is 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht, of ongeveer 55 gram per dag voor een persoon van 150 pond. Deze hoeveelheid is voldoende om de spiermassa op peil te houden en andere lichaamsfuncties van sedentaire volwassenen te ondersteunen.
De eiwitbehoefte neemt echter toe wanneer een persoon actiever wordt. Zo stijgt de ADH voor eiwitten tot 1,2-1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht (ongeveer 82-119 gram per dag voor iemand van 150 pond) voor mensen die drie tot vijf keer per week matig bewegen, zoals wandelen of tennissen.
Voor atleten of mensen die dagelijks zware oefeningen doen, kunnen nog hogere hoeveelheden nodig zijn. De International Society of Sports Nutrition raadt duursporters bijvoorbeeld aan 1,2-1,4 gram eiwit per kilogram lichaam te consumeren gewicht (ongeveer 82-93 gram per dag voor een persoon van 150 pond), en krachtsporters verbruiken 1,6-2,0 gram per kilogram (ongeveer 107-133 gram per dag voor een persoon van 150 pond).
De behoefte aan eiwit neemt ook toe naarmate we ouder worden. Dit komt omdat oudere volwassenen de neiging hebben spiermassa en spierfunctie te verliezen, wat gedeeltelijk kan worden voorkomen door meer eiwitten te consumeren. De ADH voor eiwit stijgt tot 1,0-1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht (ongeveer 68-82 gram per dag voor een persoon van 150 pond) voor volwassenen boven de 50.
Dus, hoeveel eiwit heb je nodig? Dat hangt af van je individuele omstandigheden. Als je het niet zeker weet, raadpleeg dan een geregistreerde diëtist of andere gekwalificeerde gezondheidswerker.
Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam
Eiwitten zijn essentieel voor de structuur, functie en regulering van de lichaamsweefsels en -organen. Eiwitten zijn ook nodig voor de productie van enzymen, hormonen en andere moleculen die de chemische reacties in het lichaam regelen.
Mensen halen eiwitten uit voedselbronnen zoals vlees, eieren, zuivelproducten, bonen, noten en granen. Het menselijk lichaam kan de meeste eiwitten die we eten afbreken en gebruiken. Ook worden eiwitten tegenwoordig gehaald uit eiwitshakes. Deze worden vaak gemaakt van wei proteïne. Ook bestaan er tegenwoordig plantaardige varianten.