Het betalen van zonnepanelen zal bestaan uit het overmaken van een groot bedrag naar het bedrijf dat de zonnepanelen kan leveren en kan installeren. Na afloop van de installatie kun je decennia lang genieten van deze investering. Er is sprake van een bedrag rond de 5000 euro dat je moet inleggen. Dit bedrag kun je echter terugverdienen. Indien gewenst kun jij je hier mee in verdiepen door te kijken naar zonnepanelen kosten in één overzicht. De kosten variëren afhankelijk van een aantal variabelen, waardoor de terugverdientijd tevens afhankelijk is van verschillende factoren en per huishouden anders is.
Terugverdientijd zonnepanelen
De terugverdientijd van de zonnepanelen zal meestal rond een periode van vijf jaar liggen. Deze periode zal echter korter zijn indien er sprake is van een proces waarbij geldt dat je zonnepanelen van een hoge kwaliteit neerlegt. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen van een groot vermogen. Daarnaast geldt dat het aantal zonnepanelen van grote invloed is. Hoe meer ruimte op het dak beschikbaar is, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen en hoe groter de winst is die je kunt behalen. Meestal gaan de zonnepanelen 25 jaar mee. Je kunt het aanbod bekijken op Zonduurzaam.nl.
Aantal zonuren
Een andere factor die van invloed is op de terugverdientijd heeft te maken met het aantal zonuren. Hoe meer zonuren, hoe hoger de winst is. Het aantal uren dat de zonnepanelen in de zon liggen zal hoger uitvallen indien deze niet onder de schaduw van een boom liggen. Verder is het belangrijk om de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen en tevens rekening te houden met een schuine hoek.
Salderingsregeling
Zodra je zonnepanelen hebt aangeschaft kun je deze inzetten voor eigen gebruik. Denk hierbij aan jouw huishouden van energie voorzien. Gedurende de zomer zal je echter veel energie opwekken, waarbij geldt dat je deze energie niet allemaal nodig hebt. De energie die je niet nodig hebt kun je terugvorderen aan een energienet. In ruil hiervoor kun je een geldbedrag ontvangen, wat ook wel de salderingsregeling genoemd. Er zijn verschillende regelingen afgesloten in de afgelopen jaren, waardoor het belangrijk is om de regeling binnen jouw gemeente te achterhalen.