Dat het goed is om energie te besparen, dat weten we allemaal. En met de koudere temperaturen in aantocht, is het goed om eens te kijken wat mogelijkheden zijn om in jouw woning energie te besparen. Om je daarbij te helpen bespreken we in dit artikel een aantal belangrijke energiebesparende maatregelen, zodat je een plan kunt maken voor je eigen woning.
Warmtepomp
De overheid heeft het vanaf 2026 verplicht gesteld om bij het vervangen van de cv-ketel over te stappen naar een duurzamer alternatief. Daarbij is de warmtepomp de norm. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of de grond en zit dit met een kleine hoeveelheid stroom in in energie voor het verwarmen en eventueel koelen van je woning en het verwarmen van water.Het is een duurzame investering die je op termijn weer gaat terugverdienen, aangezien je helemaal geen gas meer gebruikt. Warmtepompfabrikant NIBE heeft een uitgebreid artikel geschreven met uitleg over de kosten voor een warmtepomp. Die hangen onder meer af van het soort warmtepomp, het vermogen en het rendement van de warmtepomp. En daar komen de kosten voor installatie bij.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn heel populair in Nederland. De panelen wekken stroom op met behulp van energie van de zon. Je kunt ervoor kiezen om een deel van de benodigde stroom hiermee op te vangen of alle benodigde stroom (en misschien nog wel meer). Zonnepanelen kunnen overigens heel goed samenwerken met een warmtepomp en dus de stroom opwekken voor het verwarmen van je woning en water. Installeer je voldoende zonnepanelen en een warmtepomp, dan kun je van je woning een nul-op-de-meter woning maken. Lees in een eerder artikel meer over de factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd van zonnepanelen.
Zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit één of meer zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst en een voorraadvat voor warm water. De installatie maakt gebruik van zonnestraling voor het verwarmen van water voor je keuken en badkamer. Hier komt geen gas aan te pas. Hoe meer water je verbruikt, hoe hoger het rendement van deze zonneboiler.
Isoleren
Isoleren is ook een hele goede verduurzamingsmaatregel. Denk daarbij aan vloer-, dak-, gevel- of spouwmuurisolatie, maar ook het vervangen van je ramen door extra isolerende HR++ ramen. Lees voor meer informatie ook de tips voor het gezond verwerken van PUR en PIR isolatie.
Subsidie voor duurzame energie en energiebesparing
Bij de overweging voor energiebesparende maatregelen in huis is het goed om te weten dat de overheid daar een handje bij helpt. Hiervoor hebben ze de ISDE-subsidie in het leven geroepen. Je kunt in aanmerking komen voor subsidie voor het installeren van een warmtepomp, zonneboiler en/of isolatiemaatregelen op basis van bepaalde voorwaarden. Je doorloopt voor de aanvraag de volgende stappen:
- Maak een keuze welke maatregelen je gaat nemen en bekijk de voorwaarden
- Zoek de meldcode
- Koop uw maatregel en maak de benodigde afspraken
- Laat de maatregelen installeren
- Bereid de aanvraag voor
- Vraag de ISDE-subsidie aan
Op de website van de Rijksoverheid staan de stappen voor de ISDE-subsidie uitgebreid beschreven.
Zo heb je in ieder geval een overzicht van een aantal stappen die je kunt nemen en kun je voor jezelf een stappenplan gaan maken. Dat kan natuurlijk ook een stappenplan zijn over meerdere jaren.