De zorg blijft constant veranderen en ziet er in de toekomst wellicht anders uit dan nu. Daarom geeft Domus Magnus u in dit artikel een aantal aandachtspunten die aaneh et veranderen zijn.
Senioren blijven steeds langer thuis
Op dit moment hebben we in Nederland ruim 3 miljoen senioren. Van deze senioren woont zelfs nog ruim 95% procent gewoon thuis. Dit heeft te maken met de nieuwe wet. De Wet Langdurige zorg (Wlz) biedt de mogelijkheid aan senioren met een grote zorgvraag langer thuis te blijven wonen. Dit is mede te danken aan de zorg van familie, vrienden en buren.
Functie van een zorgprofessional is aan het veranderen
De functie van een zorgprofessional binnen de zorgsector is aan het veranderen. Zo krijgen de zorgprofessionals een bredere invulling en ook nieuwe taken. De functies veranderen hierdoor langzaam. Zorgprofessionals werken nu voor zorgorganisaties en wijkteams, maar ook gewoon als ZZP’er. Daarnaast werken zij ook steeds vaker samen met vrijwilligers en mantelzorgers.
Senioren als uitgangspunt
Bij zorg voor senioren wordt de persoon steeds centraler gezet. Er is meer zorg op maat. Dit is tevens het uitgangspunt. Hierbij wordt tevens het sociale netwerk van de senior als centraal gesteld, om te kijken of via deze weg de juiste zorg verleend kan worden. Daarnaast is senior zelf de beheerder van alle gegevens omtrent de gezondheid en deze kan verleend worden aan familie of kennissen.
Zorg in de digitale wereld
Inmiddels zitten we in een digitale wereld. Dit heeft dus ook invloed op de zorgprofessional. Deze moet namelijk ook weten hoe de digitale wereld werkt en tevens via deze technologieën kunnen samenwerken met collega’s. Sommige vraagstukken worden steeds complexer in de zorg. Daarom wordt de kennis steeds meer gedeeld, zodat men samen tot een oplossing kan komen. Zo zijn er tegenwoordig ook online onderzoeken te vinden.
Zorg en een participatiesamenleving
Onze samenleving gaat steeds meer naar een participatiesamenleving. Dit betekent ook dat de maatschappij en de zorg steeds meer met elkaar verbonden zijn. De overheid faciliteert in deze steeds meer en zorgt dat de organisatie staat. Verder trekt de overheid haar handen hiervan af en laat de samenleving zijn gang gaan.