Net zoals alle aanstaande mama’s in spe, breng je wellicht uren door met het lezen van websites en forums, op zoek naar de beste zwanger worden tips. Je zult allerlei dingen lezen: van een paar serieuze tips tot een aantal gek klinkende adviezen van oma’s en van vrouwen uit exotische landen waar bijgeloof aan de orde van de dag is. Het is niet eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Om het je gemakkelijker te maken, lees je hier een aantal tips die je kunnen helpen om zwanger te raken en waar je dus ook echt iets aan hebt.
Vrij vaak en op het juiste moment
Zonder te geslachtsgemeenschap kun je (op enkele uitzonderingen na) niet zwanger worden. Dat is een feit. Als jullie geen zin hebben in allerlei rekenmethodes om je vruchtbare dagen te berekenen, vrij dan stipt om de andere dag. Op deze manier is er altijd een vers voorraadje zaadcellen aanwezig die een eicel kunnen bevruchten eens ze tijdens de ovulatie wordt vrijgelaten.
Zaadcellen leven ongeveer 3 dagen in het vrouwelijk lichaam. Zit er wat meer tijd tussen twee vrijpartijen en heb je net op dat moment je eisprong, dan zijn er geen levende zaacellen meer die de eicel kunnen bevruchten en is het dikke pech. Helaas moet je dan wachten tot een volgende eisprong om proberen zwanger te raken. Bij het zwanger worden zul je pas echt merken hoe kostbaar tijd eigenlijk wel niet is.
Om de dag vrijen is niet altijd haalbaar. Je doet er dan misschien toch beter aan om je vruchtbare periode en ovulatie te berekenen. Je ovulatie berekenen kun je online met een ovulatie calculator. Dit kan trouwens alleen maar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt die elke keer even lang duurt en als je al minimaal twee menstruaties hebt gehad na het stoppen met anticonceptie.
Gebruik ovulatietesten
Natuurlijk kun je ook ovulatietesten gebruiken om jouw meest vruchtbare moment vast te stellen. Op het moment dat je ovulatietest positief is, volgt de eisprong tussen de 24-36 uur ongeveer. Van alle manieren om je eisprong te berekenen en je vruchtbare dagen vast te stellen is het gebruiken van ovulatietesten de meest betrouwbare manier.
Leef gezond
Gezond leven en gezonde voeding is sowieso al goed voor je lichaam en geest, en bij het zwanger worden (en tijdens de zwangerschap) is dat zeker het geval. Wist je dat vrouwen en mannen door slechte voeding en een ongezonde levensstijl over het algemeen minder vruchtbaar zijn? Het kan de hele hormoonhuishouding in de war schoppen en dat heeft bij een vrouw invloed op haar cyclus en ovulatie en bij de man op de productie van zaadcellen. Juist dat wat belangrijk is bij de voortplanting. Dus, eet veel groenten en fruit en vermijd suikers en slechte vetten. Vermijd roken en rokerige ruimtes, gebruik geen drugs, en wees matig met koffie en alcohol.
Slik foliumzuur
Een tip die eigenlijk geen invloed heeft op het zwanger worden zelf, maar wel heel belangrijk is tijdens de conceptie: extra foliumzuur slikken.
Vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen tijdens de eerste tien weken van hun zwangerschap krijgen het advies om dagelijks 400 μg/dag foliumzuur te slikken. Dat verkleint de kans op neurale-buis defecten bij de ongeboren baby tijdens de ontwikkelingsfase van het embryo. Denk daarbij aan aan open ruggentje of hazenlipje. Foliumzuur is te koop in tabletvorm bij elke (online) drogist of apotheek.
Begin met foliumzuur op het moment dat je stopt met anticonceptie tot je tien weken zwanger bent.
Gebruik geen glijmiddel
Veel vrouwen hebben last van vaginale droogheid en gebruiken glijmiddel bij het vrijen. Nu je een kinderwens hebt, kun je het beter achterwege laten. Het is niet goed voor de zaadcellen, want ze worden er minder beweeglijk van en ze kunnen er zelfs van sterven. En dat kan een bevruchting weer bemoeilijken. Kun je echt niet zonder? Ga dan specifiek op zoek naar een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel, zoals Conceive plus of Preseed welke geen negatief effect hebben op de mannelijke zwemmers.
Geniet van elkaar en relax
Een zin die je vaak zult horen: “als je te hard bezig bent met zwanger worden, lukt het juist niet”. Alhoewel het soms makkelijker gezegd is dan gedaan, zit er toch een kern van waarheid in. Als je het zwanger worden en alles daar om heen maar moeilijk uit je hoofd kunt zetten, zou je daar wel eens een hoop stress van kunnen krijgen. Het wordt nogal vaak onderschat wat stress met een lichaam doet. Het kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden, waardoor een zwangerschap uitblijft. Geniet van het vrijen en van elkaar. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen en het zwanger raken wat los te laten.