Bijna iedereen heeft de Disney film ‘Finding Nemo’ wel eens gezien. Nemo is een anemoonvis. Deze film is een van de redenen dat deze vis erg populair is onder de aquariumliefhebbers. Waarom zou je een anemoonvisje in je aquarium willen houden?
Feitjes
Er zijn erg veel anemoonvissen te vinden. Nemo is een Amphiprion Ocellaris. Zo zijn er nog veel meer soorten te vinden, bijna 30 verschillende. Een andere naam voor de anemoonvis is een Clownvis. Je kunt de anemoonvis herkennen aan een kleurenpatroon van oranje roodachtig gemixt met geel, zwart en wit. Anemoonvissen worden niet erg groot, ze worden ongeveer 4 tot 6 centimeter lang. Houd liever niet meer dan 2 anemoonvisjes in je aquarium, ze zijn namelijk erg vijandig tegen hun eigen soort. Anemoonvisjes houden als een koppel is dus het beste. Wil jij graag een anemoonvis in je aquarium houden? Neem dan eens een kijkje bij Coral and Fish Store. Hier vind je een uitgebreid aanbod anemoonvissen.
Waar komt de naam vandaan?
De naam ‘anemoonvis’ komt van het woord anemoon. Anemoonvissen leven in het wild samen met zeeanemonen. Zeeanemonen lijken op kleurige bloemen maar het zijn dieren. Zeeanemonen zijn giftig, maar niet voor anemoonvissen. Deze samenleving van zeeanemonen en anemoonvissen is noodzakelijk. De anemoonvissen eten parasieten van de anemonen zodat deze schoon blijven en ze verdedigen hun anemoon tegen andere vissen die een hapje van de anemoon willen nemen. Ook eten anemonen voedselresten van de vissen. In ruil hiervoor halen anemoonvissen dus eten van de anemoon en beschermt d anemoon de vissen tegen bedreigingen. Anemoonvissen beschermen zichzelf tegen de anemoon door middel van een beschermende slijmlaag. Een anemoon heeft namelijk stekende tentakels. Anemoonvissen kunnen ook zonder anemoon worden gehouden in een aquarium. Koraal is dan wel noodzakelijk om in te schuilen.
Weetjes
Een grappig weetje over de anemoonvis is dat hij altijd wordt geboren als mannetje. Het meest dominante visje ontwikkelt zich tot een vrouwtje. Een ander weetje is dat een anemoonvis de anemoon verlaat als hij ziek is. Als ze ziek zijn, kunnen ze namelijk niet meer de beschermende slijmlaag aanmaken. Hierdoor is de kans groot dat ze worden opgegeten door de anemoon.