Een triggerfinger is een vinger of duim die je niet goed meer kunt strekken of buigen. Dit kan je behoorlijk beperken in je dagelijkse activiteiten en is daarom heel vervelend. Als het erger blijft worden, kan de vinger op den duur zelfs krom blijven staan. Soms verdwijnen de klachten vanzelf, maar soms is er ook een prik of operatie nodig om weer normaal te kunnen functioneren. In dit artikel vertellen we alles wat je wilt weten over de triggerfinger.
Wat is een triggerfinger?
Je kunt je vingers normaal gesproken buigen door de buigspieren aan de binnenkant van je onderarm. Vanuit deze spieren lopen pezen naar de vingertoppen. In de vingertoppen worden deze pezen met bandjes op hun plaats gehouden. Wanneer je buigspieren samentrekken, trekken ze aan pezen en deze trekken je vingers krom. Dit is mogelijk doordat de pezen door peesscheden bewegen, dit zijn een soort kokertjes met glijmiddel. Bij een triggerfinger blijft de pees vastzitten in zo’n peesschede. Daardoor blijft de vinger vastzitten wanneer je die wilt buigen of strekken. Wanneer je kracht zet, kan de pees soms toch losschieten, waardoor de vinger toch verder kan buigen. Daar komt de naam triggerfinger of springvinger vandaan.
Klachten
Wanneer je last hebt van een triggerfinger is het moeilijk om je vinger te strekken en te buigen. Wanneer je dit probeert, voelt het vervelend of doet het zelfs pijn. Vaak kun je de vinger nog een stukje verder krijgen door kracht te zetten of met je andere hand te helpen. Een triggerfinger komt het meest voor in de hand die het vaakst gebruikt wordt, meestal in de ringvinger, de middelvinger of de duim. Het kan ook in meerdere vingers tegelijk voorkomen.
Behandeling
De eerste behandeloptie is om de geïrriteerde pees rust te geven, soms in combinatie met pijnstillers zoals ibuprofen of diclofenac. Omdat het lastig is om de vinger rust te geven wanneer deze vrij kan bewegen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een vingerspalk. Dit helpt om de pijn en druk op de vinger te verlichten en het zorgt ervoor dat je de vinger niet meer kunt bewegen. Op die manier krijgt de vinger rust en zal het beter herstellen. Soms moet een triggerfinger operatief behandeld worden. Dan wordt de peesschede vrij gemaakt door een klein sneetje te maken in de lengterichting van de peesschede. Bewegen zal na zo’n operatie nog gevoelig zijn. Door middel van opbouwende training en handtherapie voor triggerfinger kun je de vinger na een aantal maanden weer soepel en uiteindelijk zelfs pijnvrij bewegen.