Je hebt vast wel eens gehoord van een stukadoor. Maar wat doet een stukadoor precies? Veel mensen hebben geen correct antwoord op deze vraag. Daarom vertellen we in dit artikel alles wat je moet weten over het beroep ‘stukadoor’!
Wat doet een stukadoor?
Een stukadoor brengt stukwerk aan op muren, plafonds en gevels. Dit doet hij/zij met pleister, cement (ook wel specie genoemd) of gipsmortel. Dit stucwerk is een afwerklaag die dient als versteviging, bescherming of decoratie. Naast het stucen komen er nog diverse andere werkzaamheden bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het oppervlak schoon en egaal maken, voorstrijken, mortel aanmaken en bijschuren.
Verschillende soorten stucwerk
Het ene stucwerk is het andere niet. Onderstaand hebben we enkele veel voorkomende stucwerken beschreven.
- Raapwerk: Dit is het vlak maken van een ruwe muur/plafond, met behulp van een dikke laag mortel of specie. Door op bepaalde plekken een dikkere laag aan te brengen, kunnen bijvoorbeeld beschadigde muren recht gemaakt worden. Voor het mooiste resultaat dient raapwerk nog afgewerkt te worden. Dit kan met sierpleister, verf, saus of behang.
- Sierpleister: Dit is een afwerking van een muur met behulp van structuur in de pleister. Er bestaan verschillende soorten sierpleister, zoals spachtelputz, rustiekputz en parelpleister. Deze verschillen allen weer in structuur. Zo heeft de ene bijvoorbeeld dikkere korrels dan de ander.
- Spackwerk: Hierbij wordt er met behulp van een machine stucwerk aangebracht, in plaats van met de hand.
Naast de bovenstaande, zijn er echter nog veel meer soorten stucwerk. Als stukadoor zul je deze allemaal onder de knie moeten hebben.
Gereedschap
Als stukadoor gebruikt je voor de werkzaamheden verschillende soorten gereedschap. Zo gebruik je bijvoorbeeld een speciekuip, een troffel, een raapbord of raapspaan, een rei en een schuurbord.
Werkomgeving
Als stukadoor ben je vaak aan het werk in huizen die worden gebouwd of gerenoveerd. Je komt echter ook bij bedrijven of grote openbare gebouwen. Je kunt aan de slag bij een stucbedrijf, maar veel stukadoren kiezen er ook voor om zelfstandig te werken.
Stukadoor worden
Om stukadoor te worden dien je een opleiding stukadoor te volgen. Dit is een MBO niveau 2 opleiding waarmee je kunt doorstromen naar niveau 3.