Chocolade is voor veel mensen een ‘guilty pleasure’. Ze genieten enorm van de smaak, maar voelen zich achteraf toch altijd wel een beetje schuldig. Chocolade heeft dan ook niet de reputatie gezond te zijn. Callebaut bedacht hiervoor de oplossing. Zij bracht de Acticoa chocolade op de markt, de eerste chocolade waarop officieel het etiket ‘gezonde chocolade‘ mag kleven.
Wat is Acticoa?
Pure cacao bevat van nature flavonolen. Dit is een soort van polyfenolen en hét antioxidant dat cacao de naam ‘superfood’ bezorgt. Tijdens de productie van traditionele chocolade met cacao verdwijnen deze flavonolen helaas grotendeels, zodat het eindproduct amper nog flavonolen bezit. Na jarenlang onderzoek door de Belgische chocoladeproducent Barry Callebaut werd er echter een procedure gevonden om de flavonolen uit de cacao tijdens het productieproces te behouden. Resultaat is Acticoa chocolade, de enige chocolade die zich, met de goedkeuring van de EU, officieel gezond mag noemen.
Effect op jouw lichaam
Een gezond hart en bloedvatenstelsel zijn van groot belang voor een goede algehele fysieke gezondheid. De bloedvaten zorgen er immers voor dat zuurstof en alle nodige voedingsstoffen doorheen jouw lichaam naar jouw organen getransporteerd worden. Als gevolg van het ouder worden, worden de wanden van de bloedvaten echter stilaan stijver. De flavonolen in cacao zorgen voor een betere elasticiteit van jouw bloedvaten en zo ook voor een betere doorbloeding naar jouw hart en andere organen. Het verouderingsproces wordt als het ware vertraagd.
Aanbevolen hoeveelheid
Acticoa cacao bevat gemiddeld 8,3% flavonolen, terwijl traditionele cacao slechts 0,5 tot 1,5% flavonolen bezit. Voor een snelwerkend effect van dit antioxidant is het al voldoende om dagelijks 10 gram Acticoa chocolade te consumeren. De flavonolen zullen onmiddellijk effect hebben en dit gedurende zes tot acht uren na gebruik, met een duidelijk piek na 2 uren. Er is geen maximale te gebruiken hoeveelheid. Acticoa chocolade is geschikt voor elke bereiding en is verkrijgbaar in parels, druppels en in poedervorm.