Noorwegen is een prachtig land – de wonderschone Fjorden, de gletsjers en de watervallen – het zijn slechts enkele voorbeelden van het natuurschoon dat het land rijk is. Naast een ongerepte natuur heeft dit land emigranten nog veel meer te bieden. Zo is Noorwegen een land met een oppervlakte van 385.178 km². Door de grootte van het land is er in Noorwegen veel rust en ruimte te vinden. We vinden het dan ook niet gek dat veel Nederlanders verhuizen naar Noorwegen. Emigreren naar dit nieuwe land gaat echter niet vanzelfsprekend. Het is een land met eigen tradities en gewoontes die je jezelf langzaam eigen zult moeten maken om goed te integreren in dit voor jou nieuwe land. Wij geven je alvast een overzicht van een aantal Noorse eetgewoontes. Zo krijg je alvast de smaak te pakken.
De eetgewoontes in Noorwegen
Elke land heeft zijn eigen eetgewoontes, zo ook Noorwegen. Nederland staat bijvoorbeeld bekend om ontbijten met boterhammen met daarop hagelslag. Ook zijn wij in Nederland gewend om drie keer per dag te eten. In Noorwegen is het gebruikelijk om maar liefst vier keer per dag een maaltijd te nuttigen. De vierde maaltijd in Noorwegen wordt de kvelds genoemd.
Ontbijt in Noorwegen
De dag wordt in Noorwegen gestart met een heerlijk ontbijt met brood. Wat dat betreft lijken de Noren toch meer op de Nederlanders dan je in eerste instantie denkt. Het beleg op het brood is vaak net als in Nederland jam, pindakaas, chocoladepasta, maar ook salami en typisch Noors beleg zoals ’brunost´, ´brunost met syltetøy´ en gulost worden in de ochtend door de Noren genuttigd. Brunost is een bruine kaas die zoet is van smaak. De kaas bestaat uit een mengsel van gekookte geiten- of koemelk. Wanneer je jouw boterham belegd met brunost en jam dan heb je brunost met syltetøy. Gulost is tot slot een kaas die vergelijkbaar is met de Nederlandse kaas. Echter is de smaak van gulost wat milder. Naast brood is het in dit land ook niet ongebruikelijk om te ontbijten met cornflakes, muesli met yoghurt of gekookte pap. Deze eetgewoontes zien wij ook in Nederland steeds vaker.
Lunchen in Noorwegen
In Nederland zijn we gewend om tussen 12:00 en 13:00 uur te lunchen. Wanneer je naar Noorwegen verhuisd dan zul je merken dat de Noren eerder lunchen. Zij doen dit namelijk tussen 11:30 en 12:30 uur. Net als de Nederlanders nemen ook de meeste Noren boterhammen en wat fruit mee naar hun werk. Wat wel een verschil is met Nederland, is dat de Noren hun broden zelf snijden. Hierdoor zijn de boterhammen dikker dan wij gewend zijn.
Noors avondeten
Het avondeten in Noorwegen lijkt erg veel op het diner in Nederland. Een groot verschil: zodra er is opgeschept beginnen de Noren met eten. Er wordt nooit op elkaar gewacht voor het avondeten.
De kvelds
Tot slot een eetgewoonte die wij in Nederland niet kennen: de kvelds. Het is een extra maaltijd die de Noren later op de avond nuttigen. Eigenlijk kan de kvelds niet echt een maaltijd genoemd worden, het is namelijk meer een extra hapje.
Heb jij de Noorse smaak al te pakken?