Steeds vaker worden ook in Nederland zogenaamde Gated community’s gebouwd. Deze trend overgekomen uit landen als Zuid-Afrika en De Verenigde Staten. Een groep grote huizen of villa’s met daarin zeer welvarende mensen besluiten om met zijn alle de beveiliging aan te scherpen.
Uniek project
In Rotterdam wordt op dit moment gebouwd aan de Ringvaarstaete. De wijk bestaat uit 12 villa’s en beslaat 4 hectare. Er is een oprijlaan aanwezig waar een grote poort staat inclusief videobewaking. De prijzen variëren van 9 ton tot anderhalf miljoen. Projecten als deze zijn steeds vaker te vinden in Nederland. Veel mensen vinden dit te ver gaan, maar wanneer een standaard villa geen hekwerken om het huis heeft, is dit ook een gemakkelijk doelwit. Door deze beveiliging gezamenlijk op zich te nemen dalen de prijzen, en verbeterd de beveiliging.
Mythen
Toch zijn er een paar mythen, of vooroordelen die veel Nederlanders in hun hoofd hebben maar zijn deze waar, gedeeltelijk waar of kloppen ze niet?
In Amerika woont ongeveer 12 procent van de bevolking in gated community. Veel mensen denken dat dit alleen voor welvarende blanke mensen is. Toch vallen onder deze community’s ook veel sociale huurwoningen waarin veel latino’s wonen. Ook de nieuwbouwprojecten waarin appartementen worden gebouwd, worden vaak centraal beveiligd, zoals een campus.
Redenen
Niet alleen angst is een van de redenen om in een gated community te gaan wonen. Veel mensen gaan er ook naartoe omdat ze toe zijn aan rust en privacy. In Amerika zijn er ook community’s die niet onder een gemeente vallen. Doordat er dan bijvoorbeeld enkel ouderen worden toegelaten hopen de huidige bewoners de belastingen laag te houden, zodat er bijvoorbeeld geen geld aan scholen hoeft te worden uitgegeven.
Nederland
In Nederland zijn de eerste community’s nu dus ook ontstaan. Niet alleen projecten zoals hierboven beschreven, maar ook bijvoorbeeld wonen op de golfbaan in Flevoland is een vorm van een community. Andere vormen van een gated community zijn in feiten recreatieparken waar bewoners permanent zijn blijven zitten. Of de trend ook echt doorzet in Nederland is maar de vraag. Het verschil tussen inkomensgroepen is niet zo groot, en Nederlanders zijn van oudsher multicultureel ingesteld. Daardoor is het “buitensluiten” van verschillende groepen mensen not done. Een afrastering wordt dan tot nu toe ook vaak beperkt tot de eigen tuin.