Limburg is een prachtige streek met een rustgevende natuur, maar ook met heel wat tradities. Zonder enige twijfel één van de lekkerste tradities in dit land van heuvels en dalen, afgezien van de jenevers natuurlijk, is die van de Limburgse vlaaien. Maar waar komt deze traditie vandaan? Een interessant verhaal dat zeker de moeite waard is om te vertellen.
De oorsprong
De Limburgse vlaaien gaan helemaal terug tot op het tijdperk der Germanen. Nog voor er sprake was van België of zelfs Limburg bakten de Germanen deeg op een primitieve steenoven. Om het een echte oven te noemen is echter een brug te ver. In de realiteit draaide het om een steen die eerst in vuur werd verhit. Om dat ruwe deeg toch net iets smakelijker te maken werd het overgoten met honing of vruchtensap. Het resultaat? Een delicatesse die zich met recht en reden een oervlaai mag noemen. Het zou echter nog even duren voor de vlaai zijn huidige status bereikte. In den beginne diende het als offerbrood en werd de vlaai voornamelijk gebakken in kloosters en op eerste Paasdag zelfs door de priester gewijd.
Limburg en de vlaai
Toen de vlaai in Limburg zijn intrede deed werd deze, in tegenstelling tot de functie als offerbrood, niet elke week gebakken. Dit speciale brood kwam alleen op tafel bij even speciale gelegenheden. Verjaardagen, kermis en bruiloften waren de typische redenen om een vlaai te bakken. Dat deze lekkernij een behoorlijke traditie heeft in Limburg mag overigens duidelijk zijn: reeds in de vroege 14de eeuw zien we in familienamen het woord vlaai of een variant opduiken. Het is dankzij het bakken van de vlaai bij kermis dat de traditie is ontstaan om een vlaai bij de koffie te eten. Na de mis en de processie ontstond immers het idee om rond een uur of vier koffie met vlaai te degusteren.
Grote variatie
Het spreekt voor zich dat naarmate de tijd vorderde en bakkers ten tonele kwamen het bakken van de vlaai aan het werd uitbesteed. Elke bakker had echter zijn eigen manier wat verklaart waarom we vandaag de dag een grote diversiteit aan vlaaien hebben. De typische Limburgse vlaaien zijn rijstevlaaien, net een tikje groter en hoger dan anderen en lichter van kleur. Is rijst niet jouw ding? Dan kan je zeker en vast wel een alternatief vinden als een kersenvlaai, puddingvlaai en ga zo maar door.