Gezond eten, niet roken, voldoende bewegen en weinig drinken staan aan de basis van een gezonde leefstijl. Toch lukt het niet iedereen om een gezonde leefstijl te hanteren. Stoppen met roken blijkt moeilijk en het samenstellen van een gezond menu is niet voor iedereen even gemakkelijk. Speciaal voor wie een extra duwtje in de goede richting nodig heeft, biedt de zorgverzekering hulp. Want wie gezonder leeft voelt zich niet alleen een stuk fitter, maar zal ook minder gebruik maken van zijn zorgverzekering.
Vergoedingen vanuit de basis zorgverzekering
In 2014 worden diverse maatregelen voor een gezonde leefstijl vergoed vanuit de basisverzekering. Achterliggende gedachte is dat een gezondere leefstijl bijdraagt aan een gezondere samenleving. Wie minder vaak een beroep doet op een medische instantie en dus op zijn zorgverzekering, kost de zorgverzekeraar minder geld. Wie dus graag wil stoppen met roken, wordt een handje geholpen door zijn verzekeraar. Zo worden nicotinevervangende middelen als nicotinepleisters en nicotinekauwgom, advisering en begeleiding rondom stoppen met roken en medicijnen die de rookbehoefte wegnemen vanuit de basisverzekering vergoed. Vrouwen die met ongewild urineverlies kampen, krijgen een vergoeding voor incontinentiezorg. Sommige zorgverzekeraars bieden zelfs een korting op de sportschool. Een abonnement wordt daarmee een stuk aantrekkelijker.
Wat veel mensen niet weten is dat je vanuit je basisverzekering ook recht hebt op drie uur dieetadvies. Met een advies op maat wordt afvallen een stuk eenvoudiger. Dieetadvies wordt alleen vergoed na een verwijzing door de huisarts. Wie kampt met (morbide) obesitas en een maagband wil of een bypass operatie nodig heeft, krijgt dit volledig vergoed vanuit de zorgverzekering. In alle gevallen geldt wel dat u eerst een eigen risico betaalt.
Vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering
Denk je langer dieetadvies nodig te hebben, dan kan je je daarvoor aanvullend verzekeren. Verzekeraars bieden verschillende pakketten waarin dieetadvies tot een bepaald bedrag wordt vergoed. Daarnaast kun je je ook verzekeren voor preventieve vaccinaties en medicijnen voor op reis. Wanneer je vaccinaties uit eigen portemonnee moet betalen kan dat best prijzig zijn. De meeste aanvullende zorgverzekeringen bieden een zorgtegoed waarmee je zelf bepaalt waar je dat aan wilt besteden. Je kunt het tegoed bijvoorbeeld besteden aan fysiotherapie, sportmedisch advies en preventieve cursussen. Een gezonde levensstijl wordt zo een stuk eenvoudiger.