Op het moment dat je er voor kiest om één of meerdere (nieuwe) personeelsleden in dienst te nemen spreekt het voor zich dat je daarvoor altijd een zogenaamd arbeidscontract zal moeten opstellen. Het gaat hierbij om een overeenkomst die wordt afgesloten tussen de werkgever enerzijds en de werknemer anderzijds. In dit contract worden alle belangrijke bepalingen opgenomen die van kracht zijn met betrekking tot het in dienst treden van de medewerker in kwestie. Zou jij graag willen achterhalen waar je allemaal rekening mee dient te houden bij het opstellen van een arbeidscontract? Dan zal je merken dat de informatie op deze pagina je daarbij kan helpen.
Wat zijn de basisvoorwaarden van een arbeidscontract?
In principe is het zo dat je als werkgever in grote lijnen zelf de inhoud van het arbeidscontract kan bepalen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er daarbij steeds rekening dient te worden gehouden met de geldende wetgeving. Bovendien is het zo dat de basis van deze overeenkomst altijd wordt gevormd door deze drie voorwaarden:
- Er is altijd sprake van gezagsverhouding;
- De werknemer ontvangt een bepaald salaris voor diens werkzaamheden;
- De werknemer dient de werkzaamheden persoonlijk uit te voeren;
De gezagsverhouding waarvan sprake is in het arbeidscontract stelt duidelijk dat de werkgever over de mogelijkheid beschikt om de werknemer instructies te geven. Het niet (correct) opvolgen van deze instructies kan in de praktijk leiden tot een berisping of in het meest extreme geval zelfs tot ontslag. Hoe dan ook moeten deze drie voorwaarden dus altijd in de overeenkomst staan.
Wanneer is het arbeidscontract onmiddellijk te beëindigen?
Het is zo dat een arbeidsovereenkomst niet altijd met onmiddellijke ingang kan worden beëindigd. In de praktijk is er dan ook veelal sprake van een zogenaamde opzegtermijn. Deze termijn voorkomt dat de werkgever en / of de werknemer in (financiële of praktische) problemen terechtkomt. De enige uitzondering hierop is de proeftijd.
Tijdens deze proefperiode is het dan ook perfect mogelijk om de overeenkomst op eender welk ogenblik met onmiddellijke ingang stop te zetten. Dit kan gebeuren door elk van de partijen. Het betreft hier dus niet zomaar een voorrecht voor de werkgever. Let wel, er kan mogelijks sprake zijn van een zogenaamd proeftijdbeding. Deze geldt evenwel uitsluitend wanneer deze schriftelijk tot stand is gekomen. Bovendien dient deze voor beide partijen over dezelfde duur te beschikken.
Rocket Lawyer | Stel zelf juridische documenten op.
Zelf een arbeidscontract opstellen of dit uitbesteden?
Voor wat het opstellen van een arbeidscontract betreft zal je, je ongetwijfeld de vraag stellen of je er beter aan doet om deze zelf op te stellen of om dit uit te besteden aan een gespecialiseerde jurist. Het spreekt voor zich dat een arbeidscontract en de bepalingen die er in zijn terug te vinden ongelofelijk belangrijk zijn. Dit zorgt er voor dat er grondig moet worden nagedacht over de inhoud van het document. In principe zou je, je kunnen baseren op voorbeelden die op het internet zijn terug te vinden, maar in de praktijk wordt dit helemaal niet aangeraden. Het wordt dan ook sterk aangeraden om deze opdracht toch maar beter uit te besteden aan een gespecialiseerd jurist.