Het is lekker en gezond en op dit moment heel populair: vloerbrood. Maar wat is het nu eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat het is, welke vormen en soorten er zijn en wat er in zit.
Wat is het?
De traditionele broden worden gebakken in een bakblik. De bakker doet deeg in het blik, schuift dit in de oven en zo wordt het brood gebakken. Als het brood klaar is, haalt de bakker het uit het blik. Het brood heeft nu de vorm van het blik. Bij vloerbroden legt de bakker het deeg los op de (stenen) vloer van de oven. Vervolgens wordt het brood in de oven gebakken. Omdat de vloer van de oven erg heet is, krijgt het brood een knapperige korst. Soms gebruikt de bakker wel een bakblik om deze broden te bakken. Dit bakblik is dan veel lager dan een traditioneel bakblik.
Welke vormen zijn er?
Omdat ze niet in een bakblik gebakken worden, hebben vloerbroden geen vaste vorm. Bijna altijd hebben vloerbroden de vorm van een bol. Deze vorm noemen we “boule”. Vooral de bollen die aan de bovenkant een beetje zijn gebarsten, zijn op dit moment heel populair en worden veel verkocht. Deze vloerbroden worden Weense Snijder genoemd. Tijdens het rijzen worden er sneden in het brood gemaakt, waardoor de bovenkant barst. Vloerbroden kunnen ook de vorm hebben van een langwerpige bol. Deze vorm lijkt iets meer op de vorm van traditioneel brood en noemen we “batard”.
Welke soorten zijn er?
Er zijn wel meer dan honderd soorten vloerbrood. Een bakkersoven heeft meerdere etages en dus ook meerdere vloeren. Op iedere vloer wordt het deeg op zijn eigen wijze gebakken en zo heeft iedere vloer zijn eigen soort brood. In principe kun je heel veel traditionele broden ook als vloerbroden bakken. Ook vloerbroden zijn er in wit, bruin, meergranen, volkoren en nog veel meer soorten.
Welke ingrediënten worden er gebruikt?
Omdat het bij vloerbroden meer om de vorm gaat, dan om het soort brood, worden er in principe dezelfde ingrediënten gebruikt als bij een traditioneel brood. Brood bestaat altijd uit graan (meel), een rijsmiddel (meestal gist) en vocht (meestal water, soms melk). Er kunnen allerlei ingrediënten aan het deeg worden toegevoegd, zoals ei, suiker, boter, noten, zaden, kruiden en vruchten. Brood krijgt de naam op basis van welk soort graan er gebruikt wordt. De bekendste zijn: tarwebrood, speltbrood en maisbrood.