Natuurlijk is het belangrijk om de scheiding te verwerken. Maar het moet natuurlijk ook op papier afgehandeld worden. Je kan het onderling, met een mediator of met een rechtszaak gaan oplossen. Wel is het belangrijk dat je er niet alleen voor staat.
Onderling oplossen
Als een van de eerste oplossingen kun je het proberen onderling op te lossen. Je kan dan bijvoorbeeld scheiden van tafel en bed en blijven de echtgenoten volgens de wet getrouwd. Het kan als oplossing dienen als iemand om godsdienstige of financiële redenen geen echtscheiding wilt. Dan kan je dat laten registreren in een huwelijksgoederenregister. Vervolgens is de scheiding na drie jaar officieel. Er hangen wel een aantal gevolgen aan zoals de bezittingen, vermogen en het inkomen niet meer gemeenschappelijk zijn. Ook is het belangrijk om een ouderschapsplan in te voeren. Zo gaan de kinderen er niet onder lijden.
Oplossen met een mediator
Ook kan je het met een mediator afspraken maken. Een mediator is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar. Het is belangrijk om te weten dat een mediator geen standpunt inneemt. Verder kan mediation alleen maar op basis van vrijwilligheid plaatsvinden en kan niemand worden gedwongen om eraan mee te werken. Juist vrijwilligheid zorgt dat beide partijen gemotiveerd worden om een oplossing te vinden. De mediator zorgt er dus voor dat die zich neutraal opstelt. Tijdens het gesprek dient de mediator als gespreksleider zodat elke partij in een open sfeer zijn standpunt en argumenten kan benoemen. Wel is het de bedoeling dat beide partijen tot een oplossing gaan komen. Daarna worden de afspraken ingediend en vastgezet door de rechter. Een voorbeeld van een mediator is Meesters in Mediation. Die kunnen je helpen bij jouw scheiding.
Oplossen met een rechtszaak
Als het onderling of met een mediator niet werkt, dan is het ook mogelijk om een rechtszaak te beginnen. Als je een rechtszaak begint dan moet je natuurlijk wel een advocaat nemen. In de rechtbank worden zaken zoals bezittingen, geld en eventueel de kinderen besproken. Daarna wordt er een uitspraak gedaan door de rechter. Als die uitspraken eenmaal gedaan is dan kan er eventueel binnen 3 maanden beroep op worden gedaan. Als er geen beroep wordt gedaan dan ontvangen beide partijen een akte van berusting die getekend en teruggestuurd moet worden. En vervolgen ontvangen beide partijen een bewijs van inschrijving van de scheiding en is de juridische kant afgehandeld.