Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan is het niet vreemd als je daar flink nerveus voor bent. Er kan immers veel van zo’n gesprekje afhangen, zeker als je de baan ontzettend graag wilt. Hoe zorg je er nu voor dat je een goede indruk achterlaat? En hoe weet je zeker dat je bij een gesprek beoordeeld wordt op de zaken die er werkelijk toe doen? We geven je een aantal tips waarmee je gegarandeerd goed voorbereid op je sollicitatie aankomt.
Kleding
Het lijkt misschien overduidelijk, maar omdat het zo belangrijk is, noemen we het hier toch maar even: kleding! Let op dat je goed verzorgd bij het gesprek verschijnt. Versleten knieën en rafelige randjes zijn uiteraard not done, maar ook een te nonchalante outfit kan al de indruk wekken dat je het gesprek niet erg serieus neemt. Het is ook niet nodig om je door middel van je kleding te onderscheiden van andere kandidaten, dat doe je liever door je vaardigheden. Zoek dus van tevoren op wat de dresscode binnen het bedrijf is en hou je daar zo veel mogelijk aan.
Wees voorbereid
De dresscode is niet het enige waar je onderzoek naar kunt doen, ook informatie over je gesprekspartner kan tijdens het gesprek goed van pas komen. Het kan bijvoorbeeld geen kwaad om zijn of haar LinkedIn-profiel even door te kijken. Zo vorm je je alvast een beeld van de ander en kun je achter eventuele raakvlakken tussen jullie beiden komen. Zorg verder dat je alle papieren bij je hebt waar eventueel naar gevraagd kan worden: je cv, diploma’s en een eventuele scriptie. Ook handig zijn een notitieblokje en een paraplu, want drijfnat aankomen is wel het laatste waar je behoefte aan hebt.
Lastige vragen
Wees er verder op bedacht dat de recruiter je ‘lastige’ vragen kan stellen, wat je slechte eigenschappen zijn bijvoorbeeld. Geef in zo’n geval altijd eerlijk antwoord, zowel goede als slechte eigenschappen vermommen is een heel doorzichtig trucje, maar probeer hierbij wel aan te geven hoe je jezelf op het betreffende vlak wilt verbeteren. Een ander lastig onderwerp zou je vorige werkgever kunnen zijn. Let op dat je altijd een positieve draai geeft aan verhalen over je vorige baan, ook al ben je daar misschien met gillende ruzie vertrokken. De recruiter zit immers niet te wachten op iemand met een negatieve instelling en een geknakt ego.
Discriminatie
Lastige vragen kun je dus verwachten, maar hoe zit het met vragen over persoonlijke zaken als burgerlijke staat, religie, geaardheid of politieke overtuiging? Het antwoord is heel simpel: tenzij zulke omstandigheden op één of andere manier van belang zijn voor de baan waar je naar solliciteert, mag er niet naar gevraagd worden. Ook zaken als een kinderwens of een medische geschiedenis zijn voor de recruiter verboden terrein. Wil je weten welke vragen precies illegaal zijn, en wat je kunt doen als je het gevoel hebt dat je bij je sollicitatiegesprek gediscrimineerd wordt? Hier lees je meer over ongelijke behandeling op de werkvloer.
Stel vragen
Een laatste tip: vergeet niet om ook zelf de nodige vragen te stellen. Het sollicitatiegesprek is immers bedoeld als een wederzijdse kennismaking, en het bedrijf moet uiteindelijk ook bij jou passen! Maak van tevoren een lijstje met zaken die je gedurende het gesprek duidelijk wilt krijgen. Denk daarbij aan de aanleiding voor de vacature, eventuele doorgroeimogelijkheden of de verdere sollicitatieprocedure. Als je duidelijke vragen stelt toont dat niet alleen aan dat je deze baan werkelijk wilt en dat je goed voorbereid bent, je laat ook meteen zien dat je je mannetje staat wanneer het op ingewikkelde gesprekken aankomt.
We hopen natuurlijk dat bovenstaande tips je helpen om beter voorbereid en zelfverzekerder op je sollicitatiegesprek te verschijnen. Toch kan het natuurlijk zijn dat je nog steeds niet echt het gevoel hebt dat je weet wat je kunt verwachten! In zo’n geval kan het verstandig zijn om een sollicitatietraining te volgen, waar professionals je leren om met je eigen onzekerheden om te gaan en om je sterke punten te benutten. Zo zorg je dat je tijdens sollicitaties steviger in je schoenen komt te staan, waardoor de kans groter is dat je uiteindelijk die felbegeerde baan te pakken krijgt!