Het verkopen van je woning is een spannende uitdaging waar veel bij komt kijken. Hieronder een overzicht van onderdelen die aanbod komen tijdens de verkoop van je huis. Van TE KOOP tot VERKOCHT.
Te Koop
Je begint met een adviesgesprek met een verkoopmakelaar. Dit kun je bij jou thuis laten plaatsvinden. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over wat de makelaar aanbiedt om jou te begeleiden in het verkooptraject. Vervolgens dient de waarde van jouw huis officieel te worden bepaald. Dit doet een makelaar of taxateur. Op basis van een puntenlijst, een globale inspectie, prijzen van overige huizen in hetzelfde segment en een stukje ervaring, komt de makelaar tot een waardebepaling dat de basis vormt van de vraagprijs. En dan komt dat TE KOOP bord in je tuin en/of aan je raam te hangen en kan het feest beginnen.
Presentatie en bezichtigingen
Heel belangrijk is de presentatie van jouw huis. Van belang is dat er mooie foto’s worden gemaakt van een opgeruimd huis. Deze foto’s komen op landelijke huizensites en moeten huizenzoekers overhalen om jouw huis te willen bezichtigen. Zet social media in om de foto’s van jouw huis breder te verspreiden. Meedoen aan open dagen is ook een goed plan. Bezichtigingen zijn erg belangrijk (zonder bezichtigingen is er geen verkoop). Zorg voor een opgeruimd huis dat lekker fris ruikt. En dan, op een dag, zijn er geïnteresseerden die voor een tweede bezichtiging willen komen. Dan wordt het echt spannend…
Onderhandelingen en overdracht
De makelaar heeft een bod ontvangen, je wordt gebeld en de onderhandelingen kunnen beginnen. Laat je in deze fase goed adviseren door de makelaar. Hij heeft – net als jij – baat bij een goede verkoopprijs want dat bepaalt zijn verdiensten. Zodra jij en de koper een prijs zijn overeengekomen wordt een voorlopig koopcontract opgemaakt. Dit doet de makelaar. Op het te koop bord, wordt dan “verkocht” geplakt.
Heeft de koper de financiering rond, dan ga je naar de notaris van zijn/haar keuze. Na de ondertekening van het definitieve koopcontract ben je een huis armer, maar (hopelijk) je vraagprijs rijker.