Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de mensen die naar de sportschool gaan het doel hebben om er goed uit te zien en juist niet om fysiek en mentaal sterker te worden. De meeste mensen hebben schema’s bij sportscholen die ze een tijdje doen. Crossfit is een training dat steeds populairder wordt, het voordeel hiervan is dat je er zowel fysiek als mentaal sterker door wordt, maar wat is het nou precies?
Combinatie van meerdere onderdelen
Crossfit is in principe een combinatie van gewichtheffen, powerliften en gymnastiek. Bij een crossfit training wordt er op een hoge intensiteit natuurlijke lichaamsbewegingen op gevarieerde manieren uitgevoerd. Denk hierbij aan bewegingen zoals klimmen, duwen, stoten, tillen, rennen, trekken en springen. Bij deze oefeningen worden vaak fitness attributen zoals dumbbells, barbells en kettlebells gebruikt, maar ook tractorbanden, touwen en zandzakken.
Opbouw van de training
Crossfit trainingen worden meestal als volgt opgebouwd:
- Warming-up: Bij crossfit worden geen standaard warming-ups gegeven zoals fietsen of roeien. Hierbij moet je denken aan de meer dynamische oefeningen zoals jumping jacks, touwtjespringen en push-ups.
- Centrale oefeningen: Meestal wordt de training gericht op kracht of op techniek. Bij kracht zul je meer oefeningen doen met een zware belasting en bij techniek ga je de nadruk leggen op de verbetering van de techniek van verschillende oefeningen.
- De WOD (workout of the day): Dit is vaak een intensieve training van 10 á 20 minuten waar vaak een competitieve draai aan wordt gegeven door de resultaten van iedereen vast te leggen. Iedereen die komt trainen kan dan proberen het record te verbreken.
- Cooling-down: Een cooling-down is belangrijk om je hartslag weer op een normaal niveau te krijgen. Vaak worden hier rekoefeningen voor gebruikt die ook goed zijn voor je spieren.
Workout of the day
De WOD kun je ook nog onderscheiden in verschillende varianten, namelijk:
- AFAP (As Fast As Possible): Hierbij moet je de WOD zo snel mogelijk uitvoeren.
- AMRAP (As Many Rounds As Possible): Je probeert de WOD zo vaak als je kunt uit te voeren. Hier gaat het niet om de tijd maar om hoe vaak je de oefeningen kunt doen.
- EMOM (Every Minute On The Minute): Één of meerdere oefeningen waarvan het gewicht zwaar is. Elke minuut een aantal keren uitvoeren.