Tussen partners bestaan er verschillende soorten relaties. Wanneer u besloten heeft om te gaan scheiden zal dit gevolgen hebben afhankelijk van de relatievorm waarin u verkeerd.
In dit artikel worden de verschillende relatievormen besproken en tevens aangegeven wat er gaat gebeuren na het regelen van de echtscheiding.
Echtscheiding in een huwelijk van gemeenschap van goederen
Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen en gaat scheiden, dan heeft u beiden recht op de helft van het aantal eigendommen. Daarnaast bent u beiden verplicht om de helft van de schulden op te nemen. Bij een echtscheiding in deze vorm wordt er een echtscheidingsconvenant opgesteld. In deze echtscheidingsconvenant wordt opgesteld wat van wie is. Wanneer u gaat scheiden en kinderen heeft, dan is er tevens een ouderschapsplan nodig.
Echtscheiding onder huwelijkse voorwaarden
Wanneer u getrouwd bent, is in samenspraak met uw partner afgesproken welke eigendommen van wie zijn. Daarnaast zijn er ook producten die van gemeenschappelijk eigendom zijn. Dit kunnen tevens schulden of rekeningen zijn die nog open staan. Op het moment dat er is besloten een echtscheiding aan te vragen worden de schulden verrekend en tevens bepaald hoe de gemeenschappelijke eigendommen verdeeld worden.
Geregistreerd partnerschap
Op het moment dat u samen met uw partner een geregistreerd partnerschap heeft, dan is er sprake van een gemeenschap van goederen. Dit betekent dus dat elke partner het recht heeft op de helft van de bezittingen en tevens ook de schulden. Echter is er een groot verschil tussen een huwelijk van gemeenschap van goederen en een geregistreerd partnerschap. Dit is omdat het ontbinden van een geregistreerd partnerschap gemakkelijker is. Hiervoor is alleen een convenant beëindiging van het geregistreerd partnerschap nodig een verklaring beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Voorwaarde hierbij is dat de partners geen minderjarige kinderen hebben. Indien dit wel zo is dan moet men naar de rechtbank voor het ontbinden van het geregistreerd partnerschap. Er is ook een mogelijkheid om te scheiden onder partnervoorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgesteld voor het intreden van het geregistreerd partnerschap.
Samenlevingscontract ontbinden
Bij een samenlevingscontract zijn er meestal geen afspraken over wat er gebeurd, wanneer men ervoor kiest niet meer samen te willen wonen. Hierin staan alleen zaken over het samenleven, de verdeling van de eigendommen en de bijbehorende kosten van het levensonderhoud. Dit samenlevingscontract wordt opgemaakt door de notaris. Deze zaak kan juridisch worden afgehandeld door een advocaat. Wanneer u en uw partner kinderen hebben die jonger dan 18 zijn, dan is het belangrijk dat er een ouderschapsplan opgesteld wordt.