Wil jij meer te weten komen over batterijen? In dit artikel geeft Intercel een aantal weetjes over batterijen.
In welke apparaten worden batterijen gebruikt?
Batterijen worden tegenwoordig in een groot aantal apparaten gebruikt. Dit gaat van smartphones, rekenmachines tot TV’s en branddetectors. Er worden hiervoor twee verschillende oplaadbare batterijen gebruikt. Dit zijn NiCd en NiMH batterijen. Waarbij de NiMH batterij minder schadelijk voor het milieu is dan zijn collega. Dit heeft er met te maken dat de NiMH geen Cadmium bevat. Er zit echter wel een verschil in de aankoopprijs bij beide batterijen. De NiMH is duurder in aanschaf maar wel weer veel goedkoper in gebruik.
Hoe is een batterij opgebouwd?
Een batterij bestaat uit een elektrolyt. Dit ontstaat door een oplossing met zouten door elektrolyse, een chemisch proces. Verder bestaat een batterij uit twee elektroden, een metalen omhulsel en etiketten. Batterijen kunnen dus verschillen van samenstelling door de verschillende samenstelling van elektroden en de elektrolyt.
Kunnen batterijen gerecycled worden?
Het is mogelijk om zowel oplaadbare als wegwerpbatterijen te recyclen. Hiervoor is het belangrijk om de inzamelingsprocedure te volgen. Batterijen mogen namelijk niet in het restafval terecht komen of in terecht komen in de natuur. Batterijen zijn namelijk erg vervuilend voor het milieu. Ze moeten worden ingezameld en gesorteerd. Vervolgens gaan ze naar speciale recyclebedrijven. Bij alle batterijen wordt in iedere geval de metaalfractie gerecycled. In sommige gevallen worden ook bepaalde stoffen nog gerecycled, het is echter niet mogelijk om de batterij voor de volle 100% te recyclen al ligt dit er wel dicht tegenaan.
Waarom zijn batterijen slecht voor het milieu?
Zoals eerder aangeven is het belangrijk dat batterijen niet in het milieu terecht komen. Het afval is namelijk gevaarlijk voor het milieu wanneer giftige zware metalen in het milieu terechtkomen. Dit kan de voedselketen verstoren en uiteindelijke schadelijk worden voor zowel mens als dier. Daarnaast zijn sommige stoffen tevens kankerverwekkend. Dit benadrukt nogmaals eens het belangrijk van het juist recyclen van de batterijen. Het niet juist uitvoeren hiervan brengt dus schade mee voor het milieu.