Er zijn niet veel mensen te vinden die gek zijn op muggen. Het vervelende gezoem rondom je hoofd, de snelheid waarmee ze wegvliegen, jeukende muggenbulten, muggen in je huis hebben is geen feest. Gelukkig kun je hier iets tegen doen door bijvoorbeeld een vliegenraam aan te schaffen of door DEET op te smeren. Maar muggenbeten kunnen buiten ongemak zoals jeuk en irritaties ook ernstige gevolgen hebben. Zo zijn er meerdere ziektes die je kunt oplopen ten gevolge van een muggenbeet.
Dengue
Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd. Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat voorkomt in (sub)tropische gebieden dat wordt overgedragen door muggen. Je loopt dus risico om dengue te krijgen als je regelmatig in landen komt waar de mug leeft die deze ziekte bij zich kan dragen. Het gaat om een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug (beiden Aedes-muggen). Gebieden waar deze muggensoort kan leven zijn bijvoorbeeld Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Er is nog geen vaccin tegen Dengue in Nederland. Het is daarom belangrijk een beet te voorkomen door bedekkende kleding te dragen en door je in te smeren met DEET. Ook is het slim om te slapen onder een klamboe. Als je dengue hebt opgelopen in een niet-ernstige vorm herstel je na een aantal dagen tot een week. Symptomen kunnen onder andere braken, hoesten, spierpijn en koorts zijn. Heb je echter ernstige dengue, met symptomen als hele hoge koorts en een shock, dan kan dengue levensbedreigend zijn zonder behandeling.
Chikungunya
Chikungunya is minder bekend dan dengue, maar komt voor in meer gebieden. Buiten de gebieden waar Dengue voorkomt, komt dit virus ook voor in andere delen van Azië, het zuidelijk deel van Noord-Amerika en de landen in en rondom de Indische Oceaan. In Italië en Frankrijk is ook al eens een verspreiding geweest van Chikungunya. Dit virus is ook een infectieziekte die wordt overgedragen door een besmette Aedes-mug. Deze muggen steken overdag. Je kunt het voorkomen door kleding te dragen die je lichaam bedekt, door voor de zekerheid onder een klamboe te slapen en door DEET op te doen. Tegen Chikungunya is geen vaccin. Het virus leidt meestal tot onder andere hoge koorts, spierpijn, huiduitslag en diverse oogaandoeningen. Meestal verdwijnt dit binnen 1 tot 3 weken, maar gewrichtspijn kan veel langer aanhouden. Er wordt niet vaak gezien dat dit virus dodelijk is.