En dan bedoelen we niet economisch gezond, maar juist lichamelijk. Hoe run je nu een bedrijf waar gezonde mensen werken, die zelden ziek zijn en meestal fit. In hoeverre mag je hier als baas invloed op uitoefenen? Het is natuurlijk ook iemands privé leven, waarin hij bepaalde keuzes mag en kan maken over eten en bewegen. Bij Frame21 Roosendaal zien ze verschillende ondernemers per dag en daarmee ook de gewoontes van ieder bedrijf. Zij lichten de verschillende kanten van dit standpunt toe.
Overgewicht
Meer dan de helft van de Nederlanders zijn te dik, wat een redelijk hoog percentage is. Kijk maar eens kritisch om je heen als je door een stad loopt of op het terras zit. Veel mensen stoeien met de balans tussen eten en bewegen. Ieder lichaam is anders en ook ieder persoon heeft hierbij andere gewoontes. Dat is niet erg! Maar hoe weet je dan wat voor jou wel of niet werkt? Het is een kwestie van uitproberen. Vaak moet er meer worden gesport of gezonder worden gegeten. Verleidingen op dit vlak zijn hierbij funest. Ook al ben je nog zo goed bezig, maar heeft je baas een kantine vol snacks, dan kies je daar onbewust toch een aantal keer voor. Als ondernemer zijnde is het belangrijk gezond eten aan te bieden in een bedrijfsrestaurant. Natuurlijk zijn een paar ongezonde dingen ook goed. Maar door zo min mogelijk verleidingen aan te bieden, zul je merken dat men gezonder gaat eten.
Relatie baas – werknemer
Het verschilt enorm per bedrijf wat de positie van de baas is tegenover de werknemers, maar over het algemeen heeft de baas natuurlijk niet zoveel te zeggen over de leefstijl van medewerkers. Of je een informeel of formeel contact hebt met je baas, hangt vaak samen met de communicatie lijnen binnen een organisatie. Maar, een ongezonde leefstijl hangt samen met het ziekteverzuim. Dus wat is nu wel of niet goed om als baas te doen? Omdat je dus niet direct tegen je medewerkers kunt zeggen dat ze moeten meer bewegen of minder moeten eten, kun je het anders oplossen. Wanneer je in het pand verschillende aanpassingen doet, kun je medewerkers onopvallend helpen met een gezondere leefstijl. Denk aan een fitnessruimte bij het pand waar ze gratis mogen sporten. Maar ook sociale voorzieningen zoals een ballenbak voor een brainstorm of flexibele werkplekken, dragen bij aan meer contact met collega’s. Dit alles zorgt voor minder stress, waardoor je je fitter voelt.
Een groene werkplek
Groen, de kleur die symbolisch staat voor de natuur en rust, heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Vaak worden natuurlijke elementen zoals water en lucht als prettig ervaren. Pas sinds een aantal jaar worden deze elementen ook doorgevoerd in kantoorpanden. Je ziet het veel in de wereld van architectuur, het mixen van materialen en ruimtes. Hierdoor creëer je een comfortabele plek, dat ook wordt doorgegeven aan de medewerkers. Wanneer een bedrijf gezonde en groene aspecten verwerkt, zul je zien dat medewerkers hier ook goed op reageren. Het geeft ze rust, waardoor het stress level waarschijnlijk verlaagd. Hierdoor zal ook het ziekteverzuim verlagen, wat een natuurlijk een positief effect heeft op je bedrijfsvoering.
Kamp je met een hoog percentage ziekteverzuim? Schroom dan niet om – om te beginnen – een aantal kleine aanpassingen te doen. Je hoeft heus niet meteen een heel fitnesscentrum te bouwen, maar begin met bijvoorbeeld het eten van de kantine. Of organiseer een meeting waarbij iedereen moet staan? Het zijn kleine dingen, met grootste effecten!